Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme ervaren in het dagelijks leven vaker stressvolle of overweldigende situaties. Wanneer deze zich opstapelen, kan dit leiden tot langdurige stress of traumaklachten. EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een bewezen effectieve methode bij trauma, en blijkt ook goed inzetbaar bij autisme.

Toch zijn hulpverleners vaak terughoudend. En ook als EMDR wel wordt toegepast, kunnen hulpverleners tegen verschillende problemen aanlopen.

Zo kan het zijn dat de communicatie niet soepel verloopt omdat sociale interactie met de persoon met autisme ingewikkeld is. Of het proces van EMDR komt niet op gang door een gebrekkig voorstellingsvermogen. Ook een vertraagde informatieverwerking of het niet kunnen verwoorden van lichamelijke sensaties en gevoelens kunnen een obstakel vormen.

In deze workshop ontdek je hoe je EMDR verantwoord en effectief kunt inzetten bij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Je krijgt inzicht in het traumaverwerkingsproces, leert behandelingen afstemmen op individuele behoeften, en krijgt praktische tools om stagnatie te herkennen en te doorbreken. Ook leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij alledaagse stress en verwarring — vaak onderschatte factoren die andere behandelingen in de weg kunnen staan.

De workshop is bedoeld voor professionals die minimaal de basistraining EMDR hebben gevolgd. De inhoud sluit goed aan bij deelnemers die ook de vervolgtraining hebben gedaan, maar dit is geen vereiste.

We nodigen je uit om eigen casuïstiek in te brengen; er is volop ruimte om deze samen te bespreken.

EMDR bij autisme

Programma

13.15

‘Inloop’

13.30

Interactieve workshop

16.45

Einde

Leerdoelen

Na het volgen van deze interactieve workshop:

  • heb je kennis van trauma en traumabehandeling bij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme;
  • begrijp je waarom behandelingen, en EMDR in het bijzonder, bij deze doelgroep kunnen stagneren;
  • kun je met behulp van 12 stappen analyseren waardoor een behandeling vastloopt en hoe je dit kunt doorbreken;
  • weet je wanneer het beter is om over te stappen op een andere behandelvorm;
  • ben je in staat EMDR toe te passen bij situaties van dagelijkse stress en verwarring bij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Je kunt kiezen of je op locatie of online wilt deelnemen.

Zowel de workshop op locatie als online is – ‘live’ en interactief – van 13.30-16.45 uur.

Kies hoe hieronder hoe je wilt deelnemen:

Spreker

Esther Leuning

Esther Leuning is gz-psycholoog in opleiding tot specialist en werkt bij Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie.

Ze is supervisor VGCT en EMDR en heeft jarenlange werkervaring in de behandeling van kinderen en jongeren, maar ook volwassenen met autisme en bijkomende problematiek. Daarnaast heeft ze bijdragen geleverd aan EMDR-handboeken en geeft ze diverse bijscholingen op het gebied van autisme, trauma en seksualiteit.

Accreditatie

Doelgroep

Hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis. Zoals kinder- en jeugdpsychologen, orthopedagogen, gz-psychologen, therapeuten en autismespecialisten.

Deze workshop is voor hulpverleners die minimaal de basistraining EMDR hebben gevolgd.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor EMDR-therapeuten (VEN), cognitief gedragstherapeuten (VGCT), kinder- en jeugdpsychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO). Jeugdprofessionals kunnen vanwege de accreditatie bij NVO/NIP hun deelname ook opvoeren bij de SKJ.

Accreditatie

VEN, VGCT, NIP K&J en NVO OG hebben de workshop nog in beoordeling.

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heb je hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij bovenstaand register hebben we je registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt je je registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat je een (correct) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we je aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht je het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand je naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is deelname verplicht.

Deelname

Deelname aan de workshop – op locatie of online – kost € 159,-.

  • De workshop-op-locatie vindt plaats op 9 OKTOBER 2025 in Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht. Klik hier voor een routebeschrijving.
  • De online-workshop vindt op 6 NOVEMBER 2025 plaats. Online-deelnemers ontvangen de inloggegevens een paar dagen van tevoren per email.
  • Op beide data vindt de workshop van 13.30-16.45 uur plaats.
  • De workshop wordt niet opgenomen en kan dus niet naderhand worden teruggekeken.

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annuleren

Annuleren is mogelijk tot 4 weken voor de workshop. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Er worden dan wel € 35,- administratiekosten in rekening gebracht. Als je de deelnamegelden al hebt voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten.

Korter dan 4 weken voor de workshop is het helaas niet meer mogelijk om te annuleren en is het gehele inschrijfbedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk aan de organisatie wordt gemeld.

Bij aanmelding ontvangt u een kortingcode van 20%. Hiermee kunt u een boek naar keuze kopen via de website van Hogrefe Uitgevers.

Verzending is gratis.