Workshop door Sabine Vermeire

Kinderen en jongeren die opgroeien met trauma, geweld of verwaarlozing dragen vaak verhalen met zich mee die moeilijk te bevatten zijn. Tegelijk tonen zij – samen met hun gezinnen – veerkracht, verbondenheid en vindingrijkheid.

In de workshop Trauma ontrafelen en veerkracht weven laat Sabine Vermeire zien hoe professionals – met behulp van narratieve en systeemtherapie – samen met kinderen, ouders en hun netwerk deze verhalen kunnen herzien en hoopvolle perspectieven kunnen weven.

Vermeire combineert theoretische verdieping met creatieve werkvormen en krachtige praktijkvoorbeelden. Ze toont hoe spel, kunst, poppenspel, dialogische interviews en rituelen bijdragen aan herstel, met oog voor de sociale en relationele context van trauma.

De workshop, gebaseerd op haar gelijknamige boek, draait om vragen als: Wat werkt echt? Hoe maken we kinderen en hun netwerk actieve deelnemers in therapie? En hoe blijven we als hulpverleners betrokken zonder overspoeld te raken?

Vermeire’s benadering is warm, speels en professioneel. Ze biedt concrete handvatten voor betekenisvolle gesprekken én inspireert tot een houding van nieuwsgierigheid, creativiteit en compassie.

Programma

13.15

Inlog en inloop

13.30

Interactieve online-workshop

16.45

Einde

Leerdoelen

Leerdoelen voor hulpverlening bij kinderen en jongeren met traumatische levenservaringen:

  • Inzicht verwerven in trauma vanuit een systemische en narratieve perspectief, met aandacht voor de effecten op individueel, relationeel en sociaal niveau.
  • Een systemische taxatie kunnen uitvoeren en op basis daarvan werkhypothesen opstellen om een passend hulpverleningsproces vorm te geven.
  • Veilige grond kunnen creëren om van daaruit samen moeilijkheden uit het verleden en het heden te kunnen verkennen en bespreken (Stabilisatie).
  • Het belang van veerkrachtbevorderende netwerken erkennen, deze actief opbouwen en inzetten gedurende het hulpverleningsproces.
  • De concepten ‘a sense of agency’, ‘a sense of belonging’ en ‘a sense of coherence’ begrijpen en toepassen als richtinggevend kompas binnen de begeleiding.
  • Kennis hebben van enkele evidence-based creatieve methodieken die inzetbaar zijn binnen deze context.

Online-workshop

De online-workshop vindt plaats op maandag 17 november 2025 van 13.30 – 16.45 uur.

Deelnemers ontvangen van tevoren inloggegevens om deel te nemen.

Spreker

Sabine Vermeire

Sabine Vermeire is systemisch en narratief psychotherapeut en als staflid verbonden aan de Interactie-Academie in Antwerpen, België. Ze is erkend supervisor en opleider van de Belgische en ook Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS en NVRG), actief lid van het NDC² (het Narratief, dialogisch en collaboratief collectief) en associated trainer aan The Institute of Narrative Therapy (UK) en Dulwich Center (Australia). Daarnaast verzorgt ze zowel nationaal als internationaal lezingen, workshops en trainingen.

Haar expertiseterreinen zijn werken met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen in zorgwekkende omstandigheden (hechtingsmoeilijkheden, geweld, misbruik, pijnlijke levensgeschiedenissen, psychiatrische problematiek) en het werken met creatieve methodieken als het praten stokt. Van haar hand verscheen onlangs de Nederlandse vertaling van Unravelling Trauma and weaving resilience with systemic and narrative therapy.

Accreditatie

Doelgroep

Hulpverleners die werken met kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties. Zoals kinder- en jeugdpsychologen, orthopedagogen, psychiaters, gz-psychologen, psychotherapeuten, sociaal pedagogisch hulpverleners, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, ambulant begeleiders, maatschappelijk werkers, intern begeleiders en coaches.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO) en gezinstherapeuten (NVRG). Jeugdprofessionals kunnen vanwege de accreditatie bij NVO/NIP hun deelname ook opvoeren voor accreditatie bij de SKJ.

Accreditatie

NIP K&J en NVO OG hebben de workshop in beoordeling.

NVRG heeft de workshop in beoordeling.

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij bovenstaand register hebben we uw registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat u een (correct) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is deelname verplicht.

Deelname

Online-deelname

De workshop vindt plaats op maandag 17 november 2025, van 13.30 – 16.45 uur.

Deelname aan de interactieve online-workshop kost € 149,-.
U ontvangt de inloggegevens een paar dagen van tevoren per email.

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

20% korting

Bij inschrijving ontvangt u 20% korting op het nieuwe boek van Sabine Vermeire.

Meer informatie over hoe u dit boek – of een ander boek van Hogrefe Uitgevers – met 20% korting kunt bestellen, ontvangt u bij inschrijving.

Annuleren

Annuleren is mogelijk tot 4 weken voor de workshop. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Er worden dan wel € 35,- administratiekosten in rekening gebracht. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten.

Korter dan 4 weken voor de workshop is het helaas niet meer mogelijk om te annuleren en is het gehele inschrijfbedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk aan de organisatie wordt gemeld.