Applied gaming in de jeugdzorg

Het is regelmatig in het nieuws en in menig gezin is er geregeld strijd over: gamen. En dan met name de veronderstelde negatieve effecten van het spelen van games op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren.

Maar is dat wel zo? In deze workshop wordt uitgelegd wat de voordelen (en nadelen) zijn van het spelen van games en hoe die de ontwikkeling van kinderen en jongeren kunnen beïnvloeden.

Aan de hand van voorbeelden van applied games wordt geïllustreerd hoe we deze voordelen kunnen inzetten om psychische problemen onder kinderen en jongeren juist te voorkomen of behandelen. 

In de workshop op 17 oktober 2024 gaat Hanneke Scholten in op de rol van applied games voor de klinische praktijk. Welke games zijn er, hoe worden zij ontwikkeld, wat weten we over de effecten?

Tijdens de workshop is er veel ruimte voor interactie en inbreng van de deelnemers.

Programma

13.15

Inlog en inloop

13.30

Interactieve online-workshop

16.30

Einde

Leerdoelen

Na het volgen van deze interactieve online-workshop heeft u:

  • inzicht in de functie van spel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren;
  • kennis over de voordelen van het gebruiken van spel/games in interventies om mentale gezondheid van jongeren te verbeteren;
  • inzicht in de risico’s van gamen;
  • kennis over het ontwikkelen van applied games;
  • een overzicht van verschillende typen games om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren; als ook inzicht in het ontwikkelproces (en hoe die verschilt per doelgroep) en de wetenschappelijke studies die ernaar gedaan zijn/worden;
  • kennis over het implementeren van applied games in de klinische praktijk;
  • inzicht in de uitdagingen rondom de implementatie en het gebruik van applied games in de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals.

Online-workshop

Deze workshop vindt online plaats op donderdag 17 oktober 2024.

Deelnemers ontvangen van tevoren inloggegevens om deel te nemen.

Spreker

dr. Hanneke Scholten

Hanneke Scholten is assistant professor kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie bij het Erasmus Medisch Centrum – Sophia Kinderziekenhuis en co-directeur van het Games for Emotional and Mental Health (GEMH) Lab. In beide functies ontwikkelt en test ze interactieve ervaringen die jongeren kunnen helpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Daarnaast is het haar doel om het onderzoek naar de impact van technologie, zoals games en sociale media, op een begrijpelijke manier te vertalen naar jongeren, ouders en behandelaars.

Accreditatie

Doelgroep

Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, verpleegkundig specialisten, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die benieuwd is naar de voor- en nadelen van (applied) games.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO). Jeugdprofessionals kunnen vanwege de accreditatie bij NVO/NIP hun deelname ook opvoeren bij de SKJ.

Accreditatie

NIP K&J en NVO OG hebben de aanvraag in beoordeling

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij bovenstaand register hebben we uw registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat u een (correct) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is deelname verplicht.

Deelname

Online-deelname

Deelname aan de interactieve online-workshop kost € 145,-.
U ontvangt de inloggegevens een paar dagen van tevoren per email.

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annuleren

Annuleren is mogelijk tot 4 weken voor de workshop. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Er worden dan wel € 25,- administratiekosten in rekening gebracht. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten.

Korter dan 4 weken voor de workshop is het helaas niet meer mogelijk om te annuleren en is het gehele inschrijfbedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk aan de organisatie wordt gemeld.